Verdachte huidplekjes – GC Samen Gezond – Malden
Header afbeelding
GC Samen Gezond
Schoolstraat 8 6581 BG
Malden

Verdachte huidplekjes

Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker. De laatste jaren stijgt het aantal nieuwe huidkankers enorm. De belangrijkste oorzaak is UV-straling door de zon en de zonnebank. Sinds de jaren zestig zijn we steeds vaker in de zon. En wordt de zonnebank door veel mensen gebruikt. Daarnaast worden we steeds ouder. Overmatige blootstelling aan UV-straling leidt tot huidschade en ook tot huidkanker.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker:

 • Er zijn huidkankers die vrijwel nooit uitzaaien. Een voorbeeld daarvan is het basaalcelcarcinoom.

 • Daarnaast zijn er huidkanker vormen die een risico hebben op uitzaaiing. Deze zijn goed te behandelen als ze snel opgemerkt worden. Voorbeelden hiervan zijn plaveiselcel-carcinoom en het melanoom.

Samenwerking huisarts & dermatoloog (huidarts)
De huisarts ziet steeds vaker mensen in zijn spreekkamer die zich zorgen maken over verdachte vlekjes en plekjes op hun huid. Eerst beoordeelt uw huisarts of het wel of geen onschuldig plekje is. Ook bekijkt de huisarts of aanvullend onderzoek nodig is. Daarna bepaalt de huisarts of hij uzelf kan behandelen of u doorstuurt naar de dermatoloog. Huisartsen en dermatologen hebben duidelijke afspraken gemaakt over hun samenwerking.

Hoe werkt dat in de praktijk
Voor u als patiënt betekent dit dat u vaker door uw eigen huisarts behandeld wordt en minder snel wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Uw huisarts is extra bijgeschoold in het herkennen en behandelen van de verschillende vormen van huidkanker. Uw huisarts weet ook wanneer het nodig is om u door te sturen naar de dermatoloog voor onderzoek of behandeling. Dit bespreekt de huisarts dan met u. Omgekeerd kan het zijn dat de dermatoloog na een behandeling in het ziekenhuis voor controle van de huid weer terug verwijst naar de huisarts.

Voordeel
Deze verandering betekent dat u vaker in een vertrouwde omgeving wordt geholpen door uw eigen huisarts. Dit kan voor u minder spanning geven. En scheelt u reistijd naar het ziekenhuis. Bovendien komt behandeling bij de huisarts niet ten koste van uw eigen risico. Alleen bij medische redenen gaat u voor een behandeling naar het ziekenhuis. Daar is de dermatoloog verantwoordelijk voor uw zorg. Dit alles gebeurt in overleg met u. De resultaten daarvan krijgt uw huisarts natuurlijk altijd weer te horen.

Veelgestelde vragen
Weet de huisarts wel genoeg?

  • Ja, daar kunt u op vertrouwen: uw huisarts heeft extra nascholing gevolgd.
  • Als de huisarts twijfelt kan hij of zij een beroep doen op de kennis van de dermatoloog.

Hoe zit het met het eigen risico?

  • Telefonische contacten, behandeling en bezoeken bij uw huisarts vallen buiten uw eigen risico.
  • Als uw huisarts extra onderzoek moet aanvragen bij een laboratorium of een röntgenfoto valt dat wèl onder uw eigen risico.
  • Behandelingen, onderzoeken in het ziekenhuis vallen altijd onder uw eigen risico.

Loop ik de kans dat ik later toch nog bij de huidarts (dermatoloog) terecht kom?

 • Dat zou kunnen, bijvoorbeeld als na onderzoek blijkt dat u verdere zorg in het ziekenhuis nodig heeft.

Klik hier voor de complete informatiefolder .