Stopppen met roken – GC Samen Gezond – Malden
Header afbeelding
GC Samen Gezond
Schoolstraat 8 6581 BG
Malden

Stopppen met roken

Stoppen met roken is te leren
Stoppen met roken is voor de meeste rokers moeilijk. Het stoppen zal sneller lukken als u ondersteuning krijgt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen, die met begeleiding stoppen met roken, meer kans van slagen hebben om het niet-roken ook vol te houden.

Professionele begeleiding
Bij Gezondheidscentra Samen Gezond heeft u een aantal mogelijkheden om begeleiding te krijgen bij het stoppen met roken:
• Stopadvies door uw huisarts
• Individuele ondersteuning door een praktijkondersteuner
• Groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?’ in samenwerking met SineFuma
• Telefonische coaching door SineFuma

Stopadvies door uw huisarts
Indien u wilt stoppen met roken kunt u dit bespreken met uw huisarts. De huisarts bespreekt aan de hand van uw rookgedrag welke mogelijkheden er zijn om te gaan stoppen met roken en kan u verwijzen.

Individuele ondersteuning door de praktijkondersteuner huisarts
De praktijkondersteuners zijn opgeleid om mensen te begeleiden bij het stoppen met roken.
De praktijkondersteuner kijkt samen met u naar uw motivatie en de barrières die u tegenhouden om daadwerkelijk te stoppen, zoals bijvoorbeeld zorgen over mogelijke gewichtstoename. Samen wordt gekeken of er hulpmiddelen of eventueel medicatie wenselijk is. Vervolgconsulten worden in overleg met u gepland.

Groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?’ door SineFuma
De kracht van een groepstraining ligt in het motiveren van elkaar en de betrokkenheid van de groep. Daarnaast staat de coach voor u klaar om u te begeleiden naar een rookvrije toekomst.
De groepstraining bestaat uit 7 bijeenkomsten van 1,5 uur. Na 2 weken voorbereiding stopt u in week 3 van de training (gezamenlijk) met roken.
Besproken worden o.a.: de voor- en nadelen van stoppen met roken; uitleg over medicijnen en nicotinevervangers; advies over hoe u om kunt gaan met trek in een sigaret; hoe u duurzaam kunt stoppen; tips en adviezen op basis van uw persoonlijke situatie; advies over gewicht en beweging.
Aanmelding via www.rookvrijookjij.nl of 076 – 88 95 195

Telefonische coaching door SineFuma
Met een uitgebreid eerste gesprek van 30 minuten en vervolgens 5 telefonische coachmomenten van 20 minuten begeleidt SineFuma u op afstand op momenten die u goed uitkomen.
Aanmelding via www.rookvrijookjij.nl of 076 – 88 95 195

Nieuw: Rookvrij en Fitter – SportQube en CWZ
Rookvrij en Fitter helpt je om te stoppen met roken. Dit is ontwikkeld door SportQube en het ziekenhuis CWZ Nijmegen. Dit programma wordt 100% vergoed door de zorgverzekeraar, net als eventuele nicotinepleisters en kauwgom.
Groepsbegeleiding: Persoonlijke intake en groepssessies of
Individuele begeleiding: Individuele sessies op locatie, online of telefonisch.
Meer informatie: sportcube@rookvrijenfitter.nl of 06 – 57 77 00 51
Rookvrijenfitter.nl

Eendaagse training
Aanbieders van eendaagse Stoppen met roken training zijn:
www.allencarr.nl/stoppen-met-roken
www.ikstopermee.nl

Hulpmiddelen
De combinatie van persoonlijke begeleiding of training met een hulpmiddel (bv nicotinepleisters of medicatie) geeft een grotere kans op een positief resultaat. Dat hoeft natuurlijk niet voor u te gelden. Overleg hierover met de begeleider.

Apps
Er zijn ook apps ontwikkeld die u mogelijk kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Kijk op www.ggdappstore.nl. De GGD heeft een aantal apps gescreend.

Vergoedingen
Stopadvies via uw eigen huisarts of praktijkondersteuner zonder ondersteunende medicatie valt onder de basisverzekering. Het eigen risico is hierbij niet van toepassing.
Gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken d.m.v. groepstraining of telefonische coaching wordt eenmaal per jaar vergoed door uw zorgverzekeraar. Nicotine vervangende middelen of medicijnen worden alléén vergoed in combinatie met gedragsmatige ondersteuning. Het eigen risico is hierbij meestal wel van toepassing. Uw verzekeraar kan aanvullende eisen stellen voor het volgen van een stoppen-met-roken-programma. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Begeleiding bij een chronische aandoening
Heeft u een chronische ziekte en neemt u, bij de praktijkondersteuner van uw huisarts, deel aan een zorgprogramma voor diabetes, longziekten of hart- en vaatziekten dan is de stoppen-met roken-begeleiding onderdeel van het programma waaraan u deelneemt. De gedragsmatige ondersteuning (individueel of in een groep) valt dan niet onder het eigen risico. Eventuele nicotine vervangende middelen of medicijnen wél. Of u hiervoor in aanmerking komt kunt u navragen bij uw huisarts of praktijkondersteuner.

Meer informatie
Op diverse websites vindt u meer specifieke informatie over stoppen met roken. Bijvoorbeeld op:
• www.rokeninfo.nl
• www.ikstopnu.nl
• www.thuisarts.nl

Informatie voor jongeren over roken
Op de website van het Trimbos instituut is waardevolle informatie te vinden voor jongeren over roken zoals duidelijke filmpjes en weetjes.
Ga naar jongeren.rokeninfo.nl/themas/stoppen voor meer informatie.